maandag 2 maart 2020

10. Komkommer

Een komkommer (cucumis sativus) bestaat voor ongeveer 95% uit water. Daarnaast bevat het toch nog veel goede voedingsstoffen, zoals kalium (Houdt een goede bloeddruk in stand, een goede balans vochtgehalte), vitamine K (gunstig voor bloedstolling, helpt bij de opname van calcium) en anti-oxidanten (ontstekingremmende werking), silicium (voor optimale vorming kraakbeen, bindweefsel, haar en huid) en vitamine B.

O.a. het anti-oxidant fisetin wat een gunstige invloed op de hersenen lijkt te hebben en polyfenol wat mogelijk het risico op hartklachten en kanker vermindert. De flavonoïden in komkommer zouden  pijn bestrijden.

De schil zit vol vezels, dus eet de komkommer liefst met schil.
Voor mensen die weinig drinken kan de komkommer een waardevolle aanvulling zijn om genoeg vocht binnen te krijgen.

Een dorstlesser (en daardoor ook gunstig tegen een slechte adem) en gezond dus. Daarbij calorie-arm, dus heel geschikt als tussendoortje en lekker te combineren met veel dingen. Als extra op brood, zo krijg je gelijk extra vezels binnen en vocht.

Een extract van komkommer (momordicine) zou de werking hebben de bloedsuikerspiegel te regelen.

Wondermiddelen bestaan niet naar mijn mening, maar wat vaker komkommer eten kan geen kwaad, dus het is het proberen waard. Eet te komkommer dan niet met een ongezonde calorierijke dressing...... zelf vind ik dat een komkommer geen dressing nodig heeft, maar smaken verschillen.

Er is veel te vinden over de goede eigenschappen van komkommer, meer dan ik hier beschreven heb, maar helemaal volledig zijn lijkt mij niet nodig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten