vrijdag 28 augustus 2020

22. Moe


 

Mijn leven lang ben ik al snel moe. Er waren goede en slechte tijden, maar onvermoeibaar ben ik nooit geweest. Omdat het vaak niet begrepen werd verzon ik in mijn jonge jaren wel eens smoezen, dat werd beter geaccepteerd dan gewoon moe zijn. 

De laatste jaren werd het duidelijk erger, maar ja, mijn 'suiker' deed ook moeilijk, dus zo gek was het niet.

De coronatijd kwam en ik had geen enkele verplichting meer, rust! En dat deed mij goed. Ik wandelde veel. Toen werd ik wat verkouden en voelde mij niet helemaal fit. Het was heel snel over, maar ik was weer extra moe. Ik had mij niet laten testen, het was zo snel over en ik bleef voor alle zekerheid binnen. 
Ik kon mij in mijn eigen woonplaats niet laten testen en je mag je niet laten rijden (i.v.m. besmetting).... het is niet zo ver....een kilometer of 10/11 .... maar...... ik heb de laatste jaren nogal eens spontane bloedneuzen...... en die zijn soms heftig en soms ook meerdere kort na elkaar. Het gaat nu al een tijdje goed, maar als ik zie hoever ze bij het testen met dat wattenstaafje de neus ingaan zag ik het in gedachten alweer misgaan. Onderweg tijdens het autorijden leek mij niet fijn! Dus alles bij elkaar leek het mij beter om het allemaal even af te wachten bij zulke lichte en kortdurende klachten. Ik heb wel vaker van die dagen dat ik ineens niet fit ben..... soms koortsig. De kans dat er niks aan de hand was was dus groter dan dat er wel iets was, ook al omdat ik vrijwel nergens kwam. Ja, ik wandelde, sprak de buren in de tuin en eens in de paar weken deed ik boodschappen...... kleine kans dus op besmetting. De volgende dag was het al vrijwel over en twee dagen later was er niks meer aan de hand. Alleen was de energie weer naar het nulpunt gezakt. 

Ik begon met Ozempic en mijn suiker daalde (in elk geval op de momenten dat ik het controleerde...HbA1c is nog niet gecontroleerd).... ik voelde mij beter, maar normale suikers gaven ook vaak een hypogevoel. De energie was wisselend. Ik ging wel weer fietsen en wandelen, maar tijdens de hittegolf stond dat op een laag pitje.  Ik kan niet tegen die hitte, dus ik was volkomen gevloerd. 
Het komt weer langzaam op gang, maar even teveel en ik ben weer 3 stappen achteruit gegaan. 

De oorzaak? Geen idee. Nou ja, wel ideeën, maar ik weet het niet.  Voorlopig maar eens de volgende controle afwachten. 



 

donderdag 27 augustus 2020

21. Trek in iets zoets

 Meestal als ik trek in iets zoets heb is dat wel in iets met een duidelijke smaak, zoals drop en chocola. Ik ben ook gek op gebak. Negerzoenen vind ik ook heerlijk, maar zijn wel erg zoet. 
Slagroom heb ik meestal in een spuitbus, is handiger vind ik, maar het nadeel is dat het gezoet is en ik vind slagroom zonder suiker eigenlijk lekkerder. Zelf kloppen zonder suiker terwijl ik maar af en toe een beetje slagroom gebruik is dan niet zo handig. Spuitbussen slagroom zonder suiker heb ik nog niet gezien, maar misschien weet één van mijn lezers of en waar dat te koop is. 

Ik hou niet van witte chocola..... ik griezel er zelfs van, dat heb ik altijd gehad. Een dun laagje om een bonbon is niet zo erg,  dat vermengd zich met de rest, maar een had in een stuk witte chocola....brrrrr.... ik krijg al kippenvel als ik er aan denk! 
Roze koeken ben ik ook geen liefhebber van.....ik krijg ze weg, maar niet van harte (hoewel de ene roze koek de andere niet is 😂). Zelf zal ik ze nooit kopen (tenzij ik visite krijg die er gek op is). Donuts koop ik ook nooit.....ik vind ze niet lekker (meestal, want ook daar zit verschil in).
Ook gevulde koeken koop ik nooit voor mijzelf. Die van een echte bakker vind ik nog wel lekker als ze knapperig zijn, maar fabriekskoeken..... nee, dank je!
Ik ben helemaal niet zo'n koekliefhebber..... ik lust het bijna allemaal, maar bij het zien van een pak koek loopt het water mij niet in de mond! Begin ik toch aan koek dan kan ik vaak niet meer stoppen, dan moet het vaak op. Ik heb dat erger gehad, ik kocht om mijzelf te beschermen koekjes die per stuk of met maar een paar verpakt waren. Ik had allerlei soorten in huis.....in een schaal of mandje op tafel. Vond ik heel gezellig staan en ik had altijd iets lekkers als er visite kwam, want zelf kon k er heel goed afblijven en als ik eens trek had dan beperkte zich dat tot één zo'n verpakking. Ik stopte ook vaak een pakje in mijn tas als ik een dagje wegging of ging wandelen of fietsen of zoiets..... ik had dan altijd iets bij mij als ik het nodig had bij een dreigend hypo. 
Visite nam ook ook wel eens een paar pakjes mee voor onderweg als ze nog een lange rit hadden. 

Tegenwoordig heb ik weinig koek in huis, het wordt minder vaak gegeten, het kwam niet meer op. 

Nu heb ik weckpotten in allerlei maten op een blad staan met allemaal lekkers erin: Spekken, celebrations, drop, bananenbschuimpjes, zoute rijen, maar ook ongezouten noten en café noir (omdat mijn zoon die erg lekker vind en die die potten blijven ze lang goed).en nog zo het één en ander..... af en toe iets anders. 


 De potten heb ik een beetje versierd met stickers, lintjes, bedels etc. Ik vind het heel gezellig staan.... ik kan er zelf prima afblijven en ik heb altijd iets voor de liefhebber. Soms mogen kinderen (na toestemming van ouder(s)) een zakje vullen..... altijd leuk. 



Een keer had ik een groep mensen in huis die hier zouden blijven eten..... de ontdekking van mijn 'snoepwinkeltje' (en mijn mededeling dat alles op mocht) was leuk om te zien..... ze konden er niet vanaf blijven en ontdekten steeds weer iets anders. 


Een heel enkel keertje heb ik heel erg trek in echt iets mierzoets..... zoals spekken...... gelukkig heb ik dat niet vaak.  Ik heb ze dan wel in huis, maar als ik ze niet in huis zou hebben zou ik van alles eten om mijn trek in spekken te verminderen...... en dat helpt nooit..... ik probeer dan alles wat ik in huis heb en dat kan ook gebakken aardappelen zijn of brood met pindakaas. Mijn trek in spekken gaat er niet door over en uiteindelijk heb ik zoveel gegeten dat ik beter een handje spekken had kunnen nemen. Over het algemeen heb ik liever iets hartigs, maar ook daar kan ik steeds beter afblijven! 

En raar, maar op de één of andere manier maakt het in huis hebben van de dingen dat ik er juist minder trek in heb. In die potten zit het goed 'verpakt', dus ik heb niet het gevoel dat het op moet omdat het te oud wordt of slap. Misschien is het een geruststellend idee dat ik het in huis heb en als ik echt wil het kan nemen.....misschien heb ik er daardoor minder behoefte aan...geen idee. 
Maar mijn 'zoetbehoefte is met de jaren steeds minder geworden en ook vind ik steeds minder dingen echt lekker! 

Ik neem niet meer gedachteloos lekkere dingen....... als ik op een verjaardag ben en er wordt gevraagd of ik gebak wil dan denk ik even na..... ik lust het altijd, maar als de gedachte aan gebak mij niet laat watertanden dan neem ik het niet! Moeilijker is het als het gewoon voor mijn neus gezet wordt...... die mensen zijn er ook..... ze bedoelen het gewoonlijk goed, maar ik heb er een hekel aan, ik wil zelf kunnen kiezen. Als ze weten dat ik diabeet ben vind ik het ook nogal dom eigenlijk. Een schaal op tafel waar iedereen van mag pakken is prima, maar ongevraagd speciaal voor mij iets neerzetten....NEE!






woensdag 26 augustus 2020

20 . Soorten suiker en andere benamingen

 Suiker is er onder vele namen en in vele vormen.....maar het blijft suiker/koolhydraten en moet dus beperkt blijven. 

Glucose = dextrose = druivensuiker

Kristalsuiker = rietsuiker of bietsuiker..................sacharose

Basterdsuiker = gewone suiker met een fijnere korrel

Cassonade = lichtbruine rietsuiker

Invertsuiker = mengsel van 50/50 glucose en fructose (fruitsuiker)

Vanillesuiker = suiker gearomatiseerd met vanille of vanilline  

Maltose = moutsuiker

Lactose = melksuiker

Stroop = dikke vloeistof gemaakt van/met suiker

Siroop = dunner dan stroop.

Ahornstroop = esdoornsiroop

Zetmeel = een polysacharide

Monosachariden = fructose, galactose, glucose

Disachariden = sucrose, lactose, maltose

Honing bevat grotendeels suiker..... in tegenstelling tot gewone suiker bevat dit ook nog wat goede stoffen, maar het blijft natuurlijk toch suiker. 

Verschil tussen glucose, fructose en sucrose....KLIK

De lijst is natuurlijk niet compleet, maar het maakt wel duidelijk dat het niet altijd zo simpel is om te ontdekken of ergens suiker inzit


maandag 24 augustus 2020

19. Zoet



 Meestal bevatten suikervrije producten een kunstmatige zoetstof...... wat ik zo raar vind is dat die producten nog zoeter zijn dan die met gewone suiker. Ik ben toch al geen fan van andere zoetstoffen dan suiker (tenzij het een echt natuurproduct is), maar die mierzoete smaak van veel artikelen die suikervrij zijn zorgen ervoor dat het mij ook wat smaak betreft tegenstaat/ 
Dat veel suiker niet goed voor ons is is wel bekend..... voor niet-diabetici ook, al is dat voor hen niet meteen een probleem. Als kind al dronk ik mijn thee zonder suiker..... als ukkie dronk ik het juist met veel suiker, maar het werd steeds minder...... ik vond het uiteindelijk lekkerder zonder. Koffie drink ik weinig en dan meestal decaf omdat ik er anders niet zo goed tegen kan, maar ook dat vind ik lekkerder zonder. 


Maar snoep zonder suiker en frisdrank zonder suiker die nog zoeter zijn dan de variant met suiker helpt niet om een andere smaak te ontwikkelen. Ik snoep niet veel, maar af en toe heb ik echt zin in chocola of drop of zoiets en als het niet te vaak voorkomt mag dat wel een keertje van mijzelf. Frisdrank drink ik bijna nooit...... ook de suikervrije niet en als ik het neem dan verdun ik het voor de helft met water (soms heb ik een fles in huis voor visite en heb dan over). 
Alleen als het erg warm is....zoals de afgelopen periode, dan gebruik ik wel eens wat suikervrije limonade. Ik drink normaal vnl. thee en water, maar met die hitte drink ik veel....dat moet wel omdat ik erg zweet, dus aanvullen is echt nodig. Dan wil ik wel eens een ander smaakje dan water en thee (thee in alle soorten, ook verse gemberthee, munt etc.) en dan geeft een klein beetje suikervrije limonade net dat beetje extra smaak aan mijn glas water. 




Maar lieve fabrikanten, ik zou zo graag producten zien die gewoon minder zoet zijn! Ik vind het dan minder belangrijk of het met suiker of een andere zoetstof is, maar minder zoet (en meer smaak)! 



Meer weten over suiker en andere zoetstoffen?? ZOET